Jag har nu läst Sölve &Co av Britt -Marie Citron. Den handlar om Motalaskandalen i mitten av 90 - talet. När politiker och tjänstemän shoppade loss rätt friskt med kommunens kontokort. Ni som inte känner till det kan googla på det eller läsa boken.
Jag läste om det i tidningen, hörde på radion, såg på nyheterna och hörde en del skvaller i stan vid den tiden. Dessutom kände jag mycket väl till Sölve då jag några år tidigare, i mitten på 80 - talet, ofta träffade på honom i andra sammanhang. Jag gillade honom fast man aldrig förstod vad han sa under sina långa monologer. I övrigt betraktade jag honom som en rätt kul och trevlig person.
När bomben slog ner hur kommunens kontokort använts för privat konsumtion, resor med partners, kläder, en jädra massa mat och alkohol, var det många som trots allt inte var förvånade. Att det var så omfattande hade nog ingen trott.
Jag tycker det är intressant läsning nu 20 år senare. Dels handlar det om hur en journalist arbetar och om alla turer. Så är det en bra sammanfattning av vad som hände.
Det är en sak jag reagerade på när rättegångarna var och som nämns i boken också. Hur alla vill rädda sitt skinn och skyller allt på Sölve. Ja, han var spindeln i nätet, betedde sig som en stor skit rent ut sagt. Men alla de forna vännerna som så gärna ville vara i hans närhet och få fördelar. Under rättegångarna skyllde de allt på Sölve och tog så totalt avstånd från honom. De hade innan gladeligen följt med på resor, supit skallen i bitar, köpt kläder och sprit och fått en massa fördelar. Nog måste någon ha tyckt att det inte var helt ok att använda kommunens kontokort till det? Den som är utan skuld kastar första stenen. Hade någon, förutom den som körde, tackat nej till alkohol t ex?
 
En klart läsvärd bok. Jag beställde den via Bokbussen. Av någon anledning fanns den inte på Motala Bibliotek, det kanske var ett för känsligt ämne. Den lånades in från Linköping. Idag hjälpte jag morsan att beställa boken via Boken Kommer.