Jag har nu läst Kulturkoftor av Celia B Dackenberg.
Den handlar om koftor i kulturen. Finns även med några andra stickade plagg som sjalar och strumpor. Man kan bläddra i boken och bara läsa de kapitel man tycker är intressanta. Eller så kan man, som jag gjorde, läsa den från början till slut som vilken bok som helst.
Jag lärde mig en del intressant. Visste inte att Marilyn Monroe var flitig med stickorna och ofta satt med en stickning i pausen när de filmade. Eller att det i industrialismens vagga fanns väckerskor i England som gick runt och väckte folk så de skulle komma i tid till jobbet. En av de som skrivs om i boken väckte folk genom att skjuta ärtor på fönstren hos de som skulle väckas. Då behövde hon en värmande kofta med plats för ärtor i fickorna. Det finns med mönster på koftan också.
Är koftan i konsten där t ex konstnärer fotograferats med kofta. Även målningar, t ex Carl Larsson som målade av en son i stickad kofta. Finns även om stickning i litteraturen, som Miss Marple i Agatha Christies böcker. Hon har ofta en stickning till hands.
Är ett kapitel om Andre-expeditionen också. Dagböckerna överlevde i 30 år insvepta i en ylletröja.
Boken avslutas med Curt Cobain och hans Grungekofta.
Boken är lättläst och intressant. Varje kapitel avslutas med ett mönster om man vill sticka sig ett eget plagg med inspiration från en målning, fotografi eller annat.
När jag berättade om boken för morsan blev hon nyfiken och ville också läsa den. Jag hjälpte henne att beställa så hon kan få den med en boklåda sedan. Själv lånade jag den på Bokbussen.