Igår var det Black Friday och idag är det Köpfria dagen. Det är klart jag föredrar det sistnämnda men inget av det uppmärksammar jag något speciellt. Jag har många Köpfria dagar.
Idag har jag plockat fram lite julpynt. Även om jag knappt firar jul gillar jag att pynta lite. Har inte så mycket men det räcker för mig.
 

Plockade fram lite av det som är från morsan för att hitta platser till det. Eftersom jag har fått hem lite saker kan jag rensa ut och lämna vidare annat.
 

En burk konserverade tomtar. Jag köpte dom på någon hantverksmarknad för många år sedan och gav åt morsan. Var någon som sydde tomtar och annat. Vet inte om det var några tomtehuvuden som blivit över som hon tryckt ner i en burk och sålde som konserverade tomtar eller om tanken var så från början. Jag tyckte det var kul iallafall och nu står en burk konserverade tomtar i hyllan hos en vego.
 

Det här är en tomte som alltid funnits hemma. Vet inte om den är till nötter eller vad det är tänkt. Jag har något minne av att vi använde den som nötskål ett tag.
 

Det här är också en tomte vi alltid haft och nu bor den hos mig. Jag har inte tänkt ha den som ljusbärare utan bara som prydnad. Har inget minne av att vi haft den som ljusstake.
 

Jag har länge velat ha en julkrubba. Fast så gärna har jag inte velat ha en att jag velat betala hutlösa priser på loppis. Ärligt talat har jag inte heller kollat efter en ny. Det är mer något jag någon gång vill ha. När vi plockade efter morsan hittade vi den här i källarförrådet och jag tog hem den. När jag kollade i påsen insåg jag den var allt annat än komplett men det gör inget. Var bara 2 vise män och de tillhör inte samma krubba. Vi har nog lekt bort figurerna för många år sedan. Jag tror Maria var bland mina småprylar. Små dockor, sånt som man fått i automater och annat kul. Jag hade en liten docka som bodde i en urdiskad Flora-ask och alltså hette hon Flora. Tror Maria hamnade bland de prylarna. Jesusbarnet tog min syster som bebis till sina Barbie. Jag tänker plocka ihop en egen krubba och i år får nog ett gäng små grisar flytta in. Så småningom hittar jag nog några små figurer. I år flyttar det in grisar och Tivedstroll. Min lilla krubba får plats också så de kan samsas. Grisar är inte kosher så de blir inte middag till Den Heliga Familjen. Bild kommer när jag plockat upp det.
 

Jag ska ju ge bort min guldfärgade ljusstake och ha en mer traditionell. Lucian hade jag en tidigare som jag gav bort för många år sedan. Ångrade det lite för några år sedan när jag velat ha en. Inget att bry sig om och nu har jag en igen. Eller om det är den jag haft tidigare. Saker har ju gått mellan oss under åren efter vem som behövt och framförallt haft plats.
 

På spisen hänger nu en liten kökshandduk morsans svägerska sytt. Jag har en till att byta med när jag skitat ner den.
Jag har mer att plocka upp men jag är nöjd för idag. Imorgon ska jag byta några dukar, fixa krubban, plocka fram lite till och plocka ihop några saker jag ska ge bort. Halmbock och några tomtar jag ska ha på golvet tar jag fram när jag haft städhjälp på tisdag. Javisst ja, jag har en liten bordsgran som ska fram också. Så ska jag leta fram mina magneter och sätta på kylskåpet.
Så länge jag tycker det är kul är det ok. Har haft jular jag knappt velat ta fram en ljusstake. Att jag blivit sams med julen och gör något eget av det är ett stort steg.
Jag kan tycka det är jättekul att se rikligt dekorerade hem. Är inte riktigt något för mig men jag kan verkligen uppskatta det hos andra. Även om jag knappt firar jul gillar jag att pynta lite.
Funderar på att testa griljerad kålrot i år. Vet inte varför jag inte gjort det tidigare för jag är säker på att jag gillar det. Har inte blivit av. Antingen för jag hellre velat ha något annat eller så har jag inte känt för det. Ett år gjorde jag både morotslåda och kålrotslåda. En liten bovetesylta vill jag gärna ha. Har tagit hem helt bovete till det. Mums med potatis och rödbetor.
 

Det här receptet var jag nyfiken att testa. Är från Kvällsstunden, en av mina favorittidningar.
 

Istället för ägg använde jag bönspad och lite noegg. Hallon hade jag inte utan jag klickade lite drottningsylt på. Det är ju blandning av Hallon och blåbär och får duga. Smeten smakade mums. Konsistensen blev mer som kladdkaka. Får se hur det blir när den svalnat och kanske stelnat till lite. Har provsmakat en kant och det smakade bra. Får bli till adventskaffe imorgon.