Igår, onsdag, hade jag hjälp med inköp. Nu är det påfyllt.
Idag har jag varit till morsan och fikat. Bakade formbröd igår så vi hade några mackor med kiwimarmelad till.
Jag är i en period nu då jag bakar mycket och fyller på frysen. Har en glutenfri limpa på jäsning nu. Eftersom jag inte orkar stå så länge bakar jag sånt som är kortare moment. Inget som ska kavlas och bakas ut alltså. Någon gång bakar jag bullar. Annars är det mest formbröd. Fixar ihop degen. Sedan ska formarna kalljäsa ca 2 timmar för att sedan åka in i ugnen 30-40 minuter. Det är inte så mycket jag behöver stå vid bänken alltså. Limpan jag gör nu ska röras ihop, jäsa ca 2 timmar i bunken. Sedan bakas ut till en stor limpa, jäsa någon halvtimme och sedan 45 minuter i ugnen. Det tar alltså lite tid men är inte mycket jag behöver stå vid bänken.
Men man kan ju undra vad de som hamstrar gör av all jäst. Det är ju en färskvara. Jag har visserligen tagit hem några extra paket men å andra sidan använder jag det. Tror jag ändå bakat mycket nu för jag har en sådan period då jag tycker det är kul.
När jag åkte till morsan idag fick jag samåka med en som skulle till Maxi. Blev förvånad över att det var så mycket folk. En torsdag förmiddag var det nästan lika mycket folk som en fredag tidigare. Samtidigt uppmanas folk att inte ge sig ut i onödan nu och undvika folksamlingar.
Hörde idag från en som varit hemma hos någon som hamstrat rejält. En 3a + källarförrådet var fullt av toapapper, pasta, ris, konserver, hygienprodukter och annat. De hade knappt någonstans att sova för alla prylar som var staplade. Att ta hem lite extra av sånt som går åt är en sak för det gör jag själv. Men det behöver ju inte gå till överdrift.
Vildjästen jag satte har bildats lite bubblor i så någon jäsningsprocess har kommit igång. Några gånger om dagen skakar jag på burken. Locket ska sitta löst på så inte burken exploderar om det börjar jäsa. Skruvar åt locket och vänder på burken några gånger. Sedan skruvar jag av locket igen och låter burken stå på köksbänken. Det tar någon vecka innan det går att baka på det så det är inget hastbröd direkt. Något har ju iallafall börjat hända. När det är klart att använda ska det bubbla som kolsyra och frukten har flutit upp och det är som ett vitt skum på ytan. Ska bli kul att testa. Skulle det inte bli något av vildjästen har jag iallafall testat. Är det något jag tycker är kul kan jag i fortsättningen ha en burk på gång hela tiden. Fortsättning följer.
Morsan tyckte det var intressant när jag berättade om det och visade bild på burken.