Jag har nu läst 4e kapitlet som handlar om energijakten. Som med kapitlet om vatten kändes det som för mycket fakta jag inte kan ta in. För någon annan kan det vara annorlunda och spännande. För min del får jag el via lysknappar, kontakter och liknande. Hur den har transporterats dit är rena science fiction för mig.
Nu hoppar jag över hur den har framställts och kommit till mitt eluttag. Jag är mest intresserad av hur jag kan använda och inte använda sedan.
Nu är jag ingen storförbrukare av el. Jag har hushållsel och inte mycket mer. Det som är inkopplat hela tiden är kyl och frys och mottagaren till mitt trygghetslarm. Jag både lagar mat och bakar, men har inte mycket hushållsmaskiner. Det där med hushållsmaskiner är ett litet kapitel för sig för mig. Som mycket annat i boken hänger det ihop med annat, i det här fallet med konsumtion och avfall. Vet de som tidigare ville ha en massa nytt som kom i handeln för att det var braåha och lät kul. Om man nu t ex BEHÖVER en elektrisk äggkokare för att den används och underlättar vardagen är det helt ok. Men oftast med sådana prylar är det sånt som är nyhetens behag och sedan hamnar oanvänt i ett skåp.
Det här med belysning är jag uppväxt med att man släcker i de rum man inte är. Tjatades mycket om det på 70-talet och det sitter i. Men som så mycket annat är det olika för olika personer. För någon som är mörkrädd kan det vara en trygghet med en liten fönsterlampa även i de rum man inte är i. När jag kom hem från sjukhuset första gången lämnade jag alltid lampan i hallen tänd på natten så jag skulle se när jag gick upp. Det var en trygghet. Efter några veckor och jag vant mig vid min nya tillvaro störde ljuset mig och jag släckte när jag lade mig. Behovet av nattlampa fanns inte längre.
Om man t ex lämnar lite belysning på när man går ut för att inte huset ska se tomt och övergivet ut. Man behöver ju inte göra som en i huset mitt emot som alltid hade tänt. Jag hade kanske inte lagt märke till det om det inte var för att det lyste i flera dygn, trodde något hänt och tänkte kontakta hyresvärden. Istället pratade jag med en som bodde i den uppgången och fick veta att killen ibland åkte bort några dagar och lät lamporna lysa. Känns rätt onödigt. Han bor inte kvar iallafall. Kan också tillägga att jag fick se mer än vad jag ville se. Som när jag en natt kollade ut och såg grannen mittemot stå vid fönstret och dra en handtralla. Det var fullt upplyst.
Själv har jag inte så mycket belysning. Fast jag skulle nog behöva några lampor till. Har upplyst där jag är. Det har bara blivit så.
Jag tycker jag redan gör mycket vad det gäller elen. Är ingen storförbrukare. Just där vet jag inte om jag har så mycket utmaningar att ta tag i. Jo, hur jag ska göra med vattenkokaren. Jag har en vattenkokare som jag haft i ca 6 år. Använder den många gånger om dagen och jag märker den är segare än när den var ny. För en tid sedan började jag fundera på hur jag ska göra när den lägger av. En ny vattenkokare? Att köpa en på loppis känns inte som ett alternativ då de mest kollar att den funkar och inte hur effektiv den är. Det här är också något jag använder mycket och ofta. Kastrull på spisen? Både kastrull och spis med induktionshäll har jag. Vad jag fattat är det ungefär samma energi som går åt med nyare spisar och vattenkokaren.
För den som bor i hus, stor lägenhet eller så ser det ju annorlunda ut än för någon, som liksom jag, bor i en mindre lägenhet. Jag har varken tvättmaskin, diskmaskin eller en massa köksprylar. Är alltså lite hushållsel. Att byta leverantör hit och dit känns som det varken gör till eller från heller och inte är jag road. Det där beror ju helt på typen av boende. Jag fortsätter som tidigare.