Jag har nu läst Den Bruna Maten av Familjen Bruun. Vilka som döljer sig bakom namnet vet jag inte och bryr mig inte heller. Jag har varit lite nyfiken på boken när den kom ut för några år sedan och förra veckan hittade jag den på loppis. Det är en bok man kan bläddra i och läsa lite här och var. Annars kan man göra som jag och läsa den från början till slut. De har alltså lagat mat från 60 -och 70-talet. Har utgått från de där lådorna med receptkort och från kokböcker. Jag är uppväxt under den tiden och en del känner jag igen. Fast jag vet inte vi ätit mycket av det från boken. Är nog som någon sade att de där receptkorten var nog mer något man bläddrade i än lagade till. Morsan hade en sådan där låda och jag vet jag tyckte det var kul att titta på korten. Jag hade lådan en tid men sedan hamnade den hos min syster. Tror ingen av oss lagat till mycket från den utan mest bläddrat bland korten. Vad tyckte jag då om boken? Den var delvis underhållande och jag kände som sagt igen en del. Däremot började jag, efter hand som jag läste, störa mig allt mer på deras attityd. Blev ofta att det behövdes en massa öl för att skölja ner med. Ungefär som att maten var en förevändning för att dricka alkohol. Så gick allt mer i sophinken för det inte ansågs ätbart. Jag som är mycket för att ta till vara retar mig på det. Om man inte tror man vill äta något lagar man inte till det!
Nu ska boken iväg till morsan. Sedan får jag se hur jag gör. Om den lämnas vidare eller får en plats i bokhyllan.
Jag har själv tyckt det varit kul och användbart med böcker från 70-talet och början av 80 - talet om vegetarisk kost. Har hittat en del på loppis under åren. Inspirerad av den här boken tänkte jag plocka fram böckerna och testa lite nya recept. Inte sånt jag vet hamnar i gröna påsen utan kanske för att få inspiration till nya rätter och även sånt jag inte lagat till på länge. Att utgå från innehålleti Ekolådan och leta lite nya recept efter det.
Idag blev det broccolisoppa. Broccoli, potatis, gul lök och buljong. Koka mjukt och sedan i med mixerstaven. Det blir något liknande imorgon för jag har broccoli kvar. Sedan ska jag börja kolla recept till innehållet i nästa Ekolådan.
Idag har jag haft hjälp med inköp. Det var en som inte handlat åt mig tidigare. Vi hade inte träffats tidigare heller. Det gick bra. Jag har ju mycket special eftersom det är veganskt och glutenfritt. De som brukar handla åt mig vet om det. Är det någon ny går vi igenom inköpslistan ordentligt. Det brukar aldrig vara några problem och de kan alltid ringa och fråga mig när de står där i affären och blir tveksamma.
Igår hade jag städhjälp.
Tänkte baka en limpa idag. Har gjort från det receptet tidigare. Det tar sin lilla tid eftersom den ska jäsa några timmar. Två timmar i bunken, en timme på plåten och 45 minuter i ugnen. Det tar tid men är inte så mycket jobb och jag är ju hemma. Sedan ska brödet svalna och vila tills frukosten imorgon.