Jag firar nu 35 år som vego. Först ovo-lakto och sedan allt mer veganskt.  

Det var kontakten med en gris som gjorde att jag en gång i tiden tog beslutet. Så kom jag i kontakt med en tjej som var vegetarian. Jag kände ingen annan och för många andra har jag varit den första vegetarianen de träffat. I alla fall de första 20 åren eller så. 

Jag märker ju att mycket har ändrats. Det är tex mycket större utbud. På 80-talet var det mycket som bara fanns på Hälsokosten och inte ens de var speciellt välsorterade. När jag var ute och åkte besökte jag gärna Hälsokosten i de städer jag var i. En del drevs av kunniga entusiaster och var väldigt välsorterade. Jag minns en i Karlskoga jag gärna besökte. Även en i Hallsberg som hade en miljövänlig inriktning. 

Vad åt jag då under de år som utbudet inte var så stort?  Jag har alltid gillat grytor och gratänger. Det var också smidigt när man skulle ha med matlåda. Nutanaburgare från frysdisken saknar jag ibland. Gott och smidigt. Bara att ha i frysen och steka upp. Gott med stuvade ärtor och morötter till. Färssås på påse fanns. De finns fortfarande. Sådana man rör ut i vatten och kokar upp. Något jag gillade var någon färsmix man rörde ut i vatten och lät svälla och sedan stekte som biffar. Senare öppnade Orient Livs och liknande affärer med främst mat från Mellanöstern. En upptäcksresa för en vego. Falafel, kryddor, teer, konserver, ost (när jag fortfarande åt mjölkprodukter), ris, pitabröd , nötter och allt vad det var. De flesta som hade affärerna var mycket vänliga och gav tips och råd. Jag är rätt förtjust i orientalisk mat och det tror jag att jag blev då. 

Idag bestod middagen av grönsakssoppa. Var sugen på det och jag var lite frusen. Höst och vinter äter jag gärna soppa. Ibland är jag bekväm och gör en gryta jag kan äta av i flera dagar. Kokar bara nytt ris, pasta eller potatis till varje gång.